Trading psychologie – Het pad naar succes

Snel rijk worden, dat willen we allemaal wel. En met daytraden zou dat in theorie snel moeten kunnen. Een daytrader is echter pas succesvol als hij of zij consistent winstgevend is. Dit zou niet heel moeilijk moeten zijn, maar vaak is het dat wel. Sterker nog: daytraden is vaak het moeilijkste beroep dat er is. Hieronder leg ik je uit waarom dat zo is en geef ik je enkele tips.

Consistent winstgevend

Onder consistent winstgevend wordt verstaan dat een trader min of meer elke maand een positief rendement maakt op zijn account. Zelf ga ik uit van ongeveer 15 riskunits aan winst per maand, dus 180 riskunits per jaar. Maar in de ene maand is de markt prettiger om in te traden dan de andere maand. Dus het kan best zijn dat je de ene maand 30 riskunits pakt en de maand er na break-even draait. Bij beginnende traders kan het resultaat enorm variëren per maand. Zeker wanneer men zich makkelijk mee laat slepen in hype-aandelen kunnen de winsten torenhoog zijn maar de verliezen erna zijn meestal nog groter. De kunst is om een geleidelijke en constante winstgevendheid te bewerkstelligen. Dan kun je ook makkelijker opschalen en je inkomen vergroten.

Trading psychologie

Waarom lukt het consistent winstgevend zijn de meeste traders niet? Waarom verliest 90% van de traders binnen 90 dagen 90% van zijn of haar inlegde geld? (Ook ik heb dat ervaren, al duurde het bij mij exact 87 dagen).

Het technische aspect van traden is, wanneer je enige ervaring hebt opgedaan, niet moeilijk. Het herkennen van de patronen en de soorten candles, het kunnen zien van support en resistance en het uitvoeren van trade orders is allemaal vrij gauw te leren. Helaas is de techniek slechts 20% van het werk: 80% van het succes wordt bepaald door het psychologische aspect van traden. Ofwel: wat omgaat in het hoofd van de trader.

Angst en hebzucht

Met name twee typisch menselijke karaktertrekken belemmeren ons als traders om consistent winstgevend te zijn: angst en hebzucht. Hierover zijn boeken volgeschreven. Maar hoe beïnvloedt dit je rendement? De angst om (geld) te verliezen is psychologisch van groot belang. Een groot verlies met traden blijft je beter bij dan een grote winst en kan, volgens trading psychologen, zelfs een negatieve impact hebben op je zelfbeeld. Er is weinig “menselijkers” dan dat de angst om te verliezen ertoe leidt dat mensen (te) snel hun winsten pakken en hun verliezers nog even laten doorlopen, in de hoop dat de trade weer de goede kant op gaat. Waar we zouden willen dat onze winnende trades groter zijn dan onze verliezers, leidt dit dus tot het omgekeerde resultaat. Veel beginnende traders maken zelfs de kapitale fout om hun stoploss niet te respecteren. Hierdoor kunnen verliezende trades enorm oplopen en dit kan grote schade toebrengen aan je account.

Ook hebzucht is een vrij normale karaktertrek. Mensen willen altijd “meer”. Maar wanneer is het genoeg? Hebzucht kan leiden tot overtraden. Vaak komen er bij daytraden bij de opening van de markt 3 tot 5 goede setups voorbij. Maar wat als je verlies hebt gemaakt? Of erger: als je vindt dat je nog niet genoeg hebt verdiend? Vaak worden dan nog vele, minder goede setups getrade. Het eindresultaat van de dag: een dik verlies.

Realiseer je dat deze karaktertrekken heel moeilijk zijn af te leren. Het is vooral aan te raden om je er allereerst goed bewust van te worden dat ook jij hier waarschijnlijk gevoelig voor bent en dat dit negatieve invloed heeft op je trading. Ook voor grote, ervaren traders blijft dit meestal een valkuil: wanneer grote traders als Meir Barak of Stocklock 100.000 dollar verliezen op een dag, heeft dit impact op hen en zie je dat ze de volgende dag met kleinere size traden. Winstgevend daytraden is dus eigenlijk volledig tegennatuurlijk: je angst en hebzucht zorgen ervoor dat je van nature de verkeerde beslissingen wil nemen.

Mijn eigen pad

Zelfkennis is het meest belangrijk. Ik voel me zeker genoeg over mijn technische vaardigheden. Ik kan een chart lezen en weet welke charts ik fijn vind om te traden. Maar de emotionele kant is een andere kant. Gelukkig heb ik al afgerekend met overtrading of revenge traden en respecteer ik de stop loss die ik zet, maar angst en hebzucht zijn niemand vreemd. Bovendien hou ik van de spanning van het traden. Bij sommige trades riskeerde ik 500 of 1.000 dollar. Maar verliezen deed dan pijn en (via partials) nam ik te snel mijn winsten: een verliezer kostte dan 500 dollar en een winnende trade leverde mij 300 dollar op terwijl ik ook 1.000 of 2.000 had kunnen winnen.. Auw. Ik zag in dat dit op de lange termijn verliesgevend zou zijn. Wat mij heeft geholpen is het met kleinere size traden. Toen ik Mark Douglas’ Trading in the Zone had gelezen, lukte het me om elke trade los van de ander te zien. Elke trade biedt opnieuw de kans om een loser of een winner te worden. En verliezers pakken hoort erbij. Zolang ik mijn angst om te verliezen niet laat overheersen kan ik mijn winnaars laten lopen. En die angst kan ik heel goed beheersen als ik met een kleinere risk unit trade. Als ik weet dat het verliezen van die risk unit geen schade toebrengt aan mijn account. En als ik 3 riskunits op een dag heb verdiend dan stop ik. Omdat ik weet dat als ik verder trade er een grote kans is dat ik mijn winst weer weggeef. Alleen met deze regels lukt het me consistent winstgevend te zijn.

Heb je hier concrete vragen over, stuur me dan een berichtje.