Boeken over traden

Goede boeken over daytraden zijn lastig te vinden, maar ze zijn er wel degelijk. Ik heb 3 tips voor je. Heb je zelf tips die hier niet mogen ontbreken? Laat het me vooral weten.

Andrew Aziz – How to daytrade for a living

Dit is het favoriete boek van veel daytraders. Aziz laat je in een prima leesbaar (Engels) boek met zeer duidelijke voorbeelden en afbeeldingen kennismaken met alle facetten van daytrading: technische analyse, risk management en enkele bewezen strategieën. Het leuke aan Andrew Aziz is dat hij (naar ik me herinner) eigenlijk docent scheikunde was aan de universiteit voor hij trader werd.

Ann C. Logue – Daytrading for Dummies

Wil je liever een toegankelijk boek in het Nederlands, dan is dit volgens mij het enige boek van betekenis dat er nu bestaat. Stap voor stap word je meegenomen in alle termen en gangbare strategieën. Buitengewoon leesbaar en betaalbaar. Meer Nederlandse boeken ken ik zelf niet.

Mike Douglas – Trading in the Zone

Dit is eigenlijk de mindset-bijbel voor alle traders. Hoewel het hier en daar wat gedateerd overkomt (traden ging er 25 jaar geleden echt nog heel anders aan toe), laat het boek zien dat succesvol traden vooral wiskundige waarschijnlijkheidstheorie is. En zodra emotie komt kijken, traders hun “edge” doorgaans snel om zeep helpen. Behalve wanneer het hen lukt om “in the zone” te komen. Dit boek is een must-have, maar eerlijk is eerlijk: het is niet heel prettig leesbaar opgeschreven allemaal.

Andrew Aziz & Mike Baehr – Mastering Trading Psychology

In dit recent verschenen boek (2020) wordt ingegaan op eigenlijk alle psychologische fouten die bij traden worden gemaakt. Met een glimlach (en soms schaamte) las ik de tientallen voorbeelden van de traders die in dit boek voorbijkomen. De besproken concepten zijn wat prettiger leesbaar opgeschreven dan in het boek van Mark Douglas, maar er is veel overlap en het boek bevat veel voorbeelden.

MIke Bellafiore – The Playbook

Dit is iets taaiere kost, maar buitengewoon leerzaam. Bellafiore heeft een zgn. “prop trader company”. Dat wil zeggen, hij leidt een bedrijf met allemaal daytraders in dienst. Het is een heel andere blik op meer bedrijfsmatig daytraden (zelfs met trading psycholoog in dienst) en er wordt vooral ingezoomd op het gebruik van Level 2 en de zgn tape (time and sales). Ik zou dit (ook iets duurdere) boek lezen zodra je wat meer bekend bent met de basis.